Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γόννων

ΤΟ  ΧΩΡΙΟ  ΜΑΣ

Γνωρίστε το χωριό μας:

Οι Γόννοι (Δημοτική Κοινότητα Γόννων – Δημοτική Ενότητα ΓΟΝΝΩΝ), ανήκουν στον δήμο ΤΕΜΠΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΡΙΣΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι Γόννοι (παλαιότερη ονομασία Δερελή ή Ντερελή) είναι μια κωμόπολη με πληθυσμό 1.909 κατοίκους, κατά την επίσημη Απογραφή του 2011. Βρίσκεται δυτικά του Πηνειού ποταμού στο ύψος των Τεμπών. Διασχίζεται από έναν χείμαρρο με κατάφυτες όχθες που εκβάλλει στον Πηνειό.

Αρχαίοι Γόννοι

Σε απόσταση 3 km από την τοποθεσία των σύγχρονων Γόννων, σε ένα ύψωμα που ονομάζεται Καστρί, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας πόλης των Γόννων. Όπου έχουν βρεθεί ερείπια 3 αρχαίων ναών της Άρτεμης της Αθηνάς και του Ασκληπιού καθώς και το άγαλμα της Αφροδίτης των Γόννων.

Στο χωριό μας μπορείτε να επισκεφθείτε:

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΝΝΩΝ 

Το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων φιλοξενεί πλήθος ευρημάτων Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου της ευρύτερης περιοχής των Γόννων από το 324π.Χ. μέχρι σήμερα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2000. Βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία των Γόννων, στην πλατεία Δημάρχου Ολυμπίου «Τζαμί» και στεγάζεται σε σπίτι του 1855 μια δωρεά του καθηγητή του ΑΠΘ Απ. Κοντογιάννη.
Το μουσείο παρουσιάζει συλλογές με πάνω από 7000 αντικείμενα, σημαντικής αξίας και ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος.

Η παρουσίαση επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της γης και τη μεταποίησης των προϊόντων, στην αγροτική κατοικία, στους ψαράδες του Πηνειού. Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι παραδοσιακές ενδυμασίες και οι φορεσιές των Θεσσαλών κτηνοτρόφων.

Προθήκες με όπλα, νομίσματα, κοσμήματα, κεραμικά και κεντήματα εμπλουτίζουν την έκθεση.

Ωράριο λειτουργίας:

Καθημερινά με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλ. 6944157641 κ. Καραβιδέ Βασίλειο
Σάββατο και Κυριακή από 10:00π.μ. έως 13:00μ.μ.

ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΟΝΝΩΝ

Την Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων η οποία είναι μια πινακοθήκη από τις λίγες που συναντά κανείς στην ελληνική επαρχία και η μοναδική στη Θεσσαλική ύπαιθρο, η οποία εγκαινιάστηκε στις 8 Ιούλη 2012.

Η Πινακοθήκη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας και στις πέντε αίθουσές της.

Η κατανομή των πινάκων γίνεται σε θεματικές ενότητες (έργα Mail-Art, Ξένοι ζωγράφοι, θέματα από την αρχαιότητα, θέματα ερωτικά, κ.ά.).

Ο επισκέπτης της Πινακοθήκης έχει τη δυνατότητα να γευτεί και να θαυμάσει ένα σύνολο εκατόν τριάντα πέντε έργων σύγχρονων Ελλήνων και Ξένων καλλιτεχνών, αλλά και γλυπτών.

Η Πινακοθήκη είναι ανοιχτή:

 • Καθημερινά από τις 09:00 μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι
 • Τα Σάββατα και τις Κυριακές από τις 10:30 μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι κατόπιν ραντεβού.

ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Την πανέμορφη πλατεία του χωριού με τα τεράστια υπεραιωνόβια πλατάνια και την βρύση με το τρεχούμενο νερό που είναι αφιερωμένη στον Δήμαρχο Βαλασόπουλο ο οποίος και ήταν ο πρώτος που έφερε το νερό στο χωριό.

Γύρω γύρω στην πλατεία είναι όλα τα μαγαζιά, κάποια εκ των οποίων κάτω από τα πλατάνια, που μπορείτε να καθίσετε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το τσίπουρο με τους γευστικούς μεζέδες και αν έχετε όρεξη να συνεχίσετε για φαγητό

  Δείτε τις δράσεις του Συλλόγου

  Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γόννων

  Τηλέφωνο: 693 7293 595
  Email: [email protected]

  Copyright © 2020 gynaikesgonnon.gr

  Ακολουθήστε μας: